Neuvot

Auton renkaat ovat pääosassa suurimmassa osassa tekniikasta johtuvista onnettomuuksissa. Auton ohjaus tapahtuu renkaan ja tien välisen neljän pienen kosketuspinnan kautta. Sen vuoksi voidaan rohkeasti väittää, että renkaat ovat yksi autosi tärkeimmistä osista. Niistä riippuvat ajettavuus, jarrutus ja myös kiihtyvyys.

Seuraavassa muutamia neuvoja:

 • Tarkista kulutuspinnan syvyys!
  Virossa on pienin sallittu kulutuspinnan syvyys kesärenkaissa 1,6 mm ja talvirenkaissa 3,0 mm. Valitettavasti nämä “luvalliset renkaat” eivät takaa turvallisuuden tunnetta. Olemme sitä mieltä, että liikenneturvallisuuden kannalta voisi sallitut syvyydet olla vastaavasti 2,5 mm ja 5,0 mm.
 • Tarkista renkaiden ilmanpaineet!
  Koska ajettaessa renkaassa oleva ilma lämpenee ja paisuu, on paras aika mitata rengaspaine aamulla ennen ajoa.
  Ylipaineessa renkaat muuttuvat liian jäykiksi ja jo niinkin pieni kosketuspinta tienpintaan vähenee entisestään. Tuloksena on puutteellinen renkaan tarttuvuus ja huono ohjattavuus.
  Alipaineen tunnuksia ovat auton “uiminen” tiellä ja “raskas” ratti. Myös polttoainekulutus suurenee huomattavasti.
 • Seuraa säännöllisesti, että renkaiden sivupinnoilla ei olisi vaurioita, viiltoja, ns. “munia” jne.
 • Älä unohda tarkistaa vararenkaan kuntoa. Sitä tarvitaan kyllä harvoin, mutta silti.
 • Kerran vuodessa olisi suositeltavaa käydä ohjauksensuuntauksessa???. Tämä johtuu ennen kaikkea tieoloistamme. Renkaiden väärä ohjaus aiheuttaa normaalissa ajotavassa eniten renkaiden epäyhtenäistä kulumista. Ohjauksensuuntauksen välttäminen ei anna säästöä.
 • Renkaiden tasapainotus ei ole rengasliikkeiden keksimä “lisätyö”, jonka avulla voisimme esittää sinulle suuremman laskun. Siitä riippuu niin liikenneturvallisuus (jarrutusmatkan pituus) kuin myös ajomukavuus. Sen vuoksi suosittelemme tarkastuttamaan renkaat hieman useammin kuin 2 kertaa vuodessa pakollisen rengasvaihdon aikana.
 • Osta ja asenna kesärenkaat syksyn alussa, koska vesiliirron ja räntäliirtovaaran vuoksi tarvitaan juuri tähän aikaan vuodesta syvempää kulutuspintaa. Ideassa on myös taloudellinen näkökulma, koska tähän aikaan vuodesta rengasyrityksillä on yleensä erikoistarjouksia.
 • Kun olet hankkinut uudet nastarenkaat, vältä ensimmäisen 200–500 kilometrin aikana äkkijarrutuksia, nopeita kiihdytyksiä ja vauhdikkaita ajo-otteita. Tämä on tarpeellista, jotta nastat ehtisivät “istuutua” oikeisiin paikkoihin.